Flora en fauna

Dieren & planten

Door haar bijzondere ligging heeft de Azoren een scala aan speciale dier- en plantsoorten. Zowel op als rondom het eiland vind je er de meest uiteenlopende exemplaren. Er zijn er een heel aantal geïmporteerd uit verschillende landen, waardoor je een bonte verzameling aan dieren terugvindt op de eilandengroep. Deze dieren en planten zijn door de jaren heen wel geëvolueerd naar sub-soorten die alleen op de Azoren voorkomen. 

Vogel spotten

De Azoren staan bekend als een goede vogelspot-plek. Veel vogels rusten hier even uit wanneer ze op doortocht zijn vanuit Europa naar andere oorden. Een van de meest bekende, en een van de enige endemische soorten is de Azorengoudvink. Endemisch betekent dat de vogel alleen op de Azoren voorkomt, en niet is geïmporteerd. De Azorengoudvink is alleen te zien op São Miguel. Een andere endemische soort is het Monteiro’s stormvogeltje, te vinden op Graciosa. Op beide eilanden vind je naast deze twee soorten ook andere endemische soorten.  
Verder komen er op de rest van de eilanden ook veel vogels voor, dus een verrekijker meenemen is geen overbodige luxe!  

Bloemen

Op Faial en Flores vind je de blauwe hortensia. Meterslange heggen blauw kom je overal op de eilanden tegen. Inmiddels is het een ware plaag geworden, maar niet eentje die andere plantsoorten verdringt. De hortensia wordt eerder gezien als een nationaal symbool voor de Azoren: sommige bewoners planten ze zelfs op stukken waar ze nog niet staan.  
In de afgelopen eeuwen, sinds de Azoren bewoond worden door mensen, is heel veel vegetatie verloren gegaan. In ruil voor bomen en planten kwamen akkers. Ook werd het hout van de bomen gebruikt voor brandhout, boten en huizen. Veel insectsoorten zijn daardoor zeldzaam geworden of zelfs uitgestorven. Anno nu wordt wel weer geprobeerd bepaalde endemische plantsoorten opnieuw te laten groeien. 

Dieren

Omdat de eilandengroep al sinds haar ontstaan afgescheiden is van het vasteland, zijn er niet veel op het land levende zoogdieren die er hun oorsprong vinden. De enige zoogdiersoort die er vanaf het begin te vinden is geweest, is een vleermuissoort. Alsof dit al niet bijzonder genoeg is, is deze vleermuissoort ook nog eens overdag actief in plaats van ‘s nachts. 
Verschillende andere zoogdieren, zoals het konijn en de koe zijn geïmporteerd, waaronder uit Nederland! 
In de zee rond de Azoren leven tot wel 24 verschillende dolfijn- en walvissoorten. Waar je deze het beste kunt bekijken, lees je hier! Daarnaast leven er ook onechte karetschildpadden. Dit is een van de weinige van hun soort die carnivoor is. Onechte karetschildpadden eten vissen, kreeften, koraal en kwallen.  

Kortom, genoeg te zien op de Azoren! Kijk hier voor meer to-do tips.  

Vakantie naar Azoren?

Ontdek de beste reizen en de meest mooie plekken van Azoren. Vergelijk en boek vliegtickets en hotelovernachtingen online met onze scherpe aanbiedingen naar Azoren!

wei