Leer eenvoudig Portugees!

Portugees leren

Wie kent ‘m niet: de klassieke liefde tussen de Engelse Jamie en zijn Portugese huishoudster Aurélia uit Love Actually. In een notendop: nadat Jamies vriendin is vreemdgegaan, trekt hij zich terug in zijn Franse vakantiehuis. Daar ontmoet hij Aurélia, een Portugese vrouw die zijn huis onderhoudt. Ze worden verliefd, maar spreken elkaars taal niet. Uiteindelijk leert Jamie Portugees en Aurélia Engels, en doet hij haar een huwelijksaanzoek in het Portugees. Ontzettend romantisch als je voor iemand anders zijn/haar moedertaal leert! Maar om te voorkomen dat jij net zo stuntelt als Jamie en Aurélia in het begin is het natuurlijk veel handiger als jij al wat Portugees kan. Daarom hebben wij hieronder een aantal basisuitdrukkingen voor je op een rijtje gezet. Zo ben jij helemaal voorbereid om te communiceren met een eventuele vakantieliefde of leuke vakantievrienden!

Begroeten in het Portugees

Net zoals in Nederland hebben ze in Portugal/op de Azoren verschillende uitdrukkingen om iemand te begroeten gedurende de dag. Wil je iemand goedemorgen wensen? Zeg dan ‘bom dia’. Dit kun je gebruiken tot ongeveer 12 uur, daarna wordt het ‘boa tarde’ (goedemiddag). Als de zon is ondergegaan ga je over op ‘boa noite, wat goedenacht betekent.  

Begroetingen die je de hele dag door kunt gebruiken zijn ola’ (hallo), ‘oi (hoi), tchau (doei) of adeus’ (dag). Wat wel belangrijk is om te weten, is dat oi en tchau’ niet formeel genoeg zijn als je iemand begroet die ouder is dan jij, of die je niet goed kent. Dan kan je beter ola en adeus zeggen.  

Vragen hoe iemand heet/ waar diegene vandaan komt

Ook hier kun je weer een formele en informele manier kiezen om het gesprek te beginnen. Als je aan een ouder iemand of een eventuele professionele relatie vraagt hoe hij/zij heet, zeg dan ‘Como o/a senhor/a se charma?’ (Hoe heet u?). Voor iemand die je in de kroeg ontmoet hebt volstaat het wat informelere Qual é o seu nome?’ (Wat is je naam?). Zelf kun je zeggen ‘me chamo (vul hier je naam in)’.  

Om te weten waar iemand woont, vraag je ofwel ‘de onde você é?’ (waar kom je vandaan?) of ‘de onde o/a senhor/a é?’ (waar komt u vandaan?). Vraagt iemand het aan jou? Dan antwoord je: ‘Eu sou de (vul hier je woonplaats in)’. Als je wilt weten hoe het met iemand gaat, zeg je: ‘O que aconteceu?’ (hoe gaat het?).  

Om hulp vragen

Verdwaald of in gevaar? Dan is het goed wanneer je het volgende altijd in je hoofd hebt of ergens hebt opgeschreven:pode ajudar-me, por favor?’ (kunt u me helpen?), estou perdido (ik ben verdwaald) en socorro! (help!).  Weten hoe laat het is? Vraag dan aan iemand ‘que horas são?’ (hoe laat is het?). Heb je een dokter nodig? Roep dan Medico!’, dit betekent dokter in het Portugees.  

Heeft dit blog je aangespoord om actiever Portugees te willen leren? Zet dan bijvoorbeeld een taal-app op je telefoon. Op die manier kun je door de dag heen allerlei basiswoorden en zinnen leren op momenten dat het jou uitkomt. Zo ga je helemaal voorbereid op vakantie! 

Vakantie naar Azoren?

Ontdek de beste reizen en de meest mooie plekken van Azoren. Vergelijk en boek vliegtickets en hotelovernachtingen online met onze scherpe aanbiedingen naar Azoren!