De lokale specialiteiten van de Azoren!

Verschillende eilanden, verschillende specialiteiten

Afreizen naar een relatief afgelegen eilandengroep heeft meerdere voordelen. Zo kun je er heerlijk tot rust komen, lekker hiken en mooie uitzichten bekijken zonder veel mensen tegen te komen. Een andere pré is het unieke, heerlijke eten en drinken dat je er kan proeven. Ieder eiland heeft haar eigen specialiteiten!

Wat kun je vinden op welk eiland?

São Miguel

Een van de meest bekende gerechten van São Miguel is de Cozido das Furnas. Deze maaltijd wordt bereid in de hete grond van het eiland. Door de vulkanische activiteit ontstaat er stoom in de grond, en dit verwarmt de grote ketels waarin de Cozido worden gekookt. Je moet wel even geduld hebben, het duurt zo’n vijf uur voor de stoofpot klaar is. Toch is het het wachten meer dan waard! Pluspunt is dat je het tegenwoordig in veel restaurants kunt eten, waar je het vijf uur van tevoren kunt bestellen, waardoor het gerecht klaar is tegen de tijd dat je honger hebt!
Verder heb je op São Miguel nog iets bijzonders. Op het eiland is een grote ananasplantage te vinden, waar je ook de verschillende groeistadia van de ananassen kunt bekijken. Je bent er in een halfuurtje doorheen, maar het is wel de moeite waard om gezien te hebben. De ananassen zijn wat kleiner en zoeter dan degene die je misschien gewend bent. 

Pico

Op Pico zijn er grote wijnplantages, dus het is niet heel moeilijk om te raden wat hier de lokale favoriet is. Juist: wijn. Extra bijzonder aan deze wijn is dat de druiven zijn gerijpt aan wijnranken die hun oorsprong vinden in de vulkanische grond. Zeer het proeven waard dus!  

Graciosa

Een andere lekkernij zijn de Quieijadas da Graciosa. Deze kleine gebakjes hebben de vorm van een ster en smaken naar karamel. 

São Jorge

De specialiteit van São Jorge is iets waar we in Nederland heel bekend mee zijn, namelijk kaas! Op het eiland hebben ze tienduizenden koeien. De vruchtbare grond en het milde klimaat zijn ideaal voor de koeien en resulteren in heerlijke milde, romige kaas.  

Santa Maria

Op Santa Maria hebben ze koekjes in een wel heel opvallende vorm, zogenaamde Biscoitos de Orelha. Deze kleine lekkernijen lijken op de schelp van een oor!

Naast de specialiteiten per eiland zijn er ook gerechten die je op bijna alle eilanden kunt eten. Zo is er een vis-vlees stoofpot (Caldeirada de peixe) en gekruide runderlende (Alcatra)Voor de liefhebbers van schaaldieren is Lapas een goede suggestie. Deze lijken op kokkels en worden op de Azoren vaak gefrituurd en met wat warme boter, peper en knoflook gekruid.  
Als laatste heb je op São Miguel ook een grote theeplantage, waar groene en zwarte thee wordt geproduceerd.  

Heerlijk genieten!

Over de Azoren wordt wel eens gezegd dat je er vier seizoenen op één dag kan beleven: het weer kan er heel divers zijn. Eigenlijk geldt voor het eten hetzelfde, zowel wanneer je een zoetekauw bent als iemand die meer van hartig houdt kun je op de Azoren goed terecht. Genieten dus! 

Vakantie naar Azoren?

Ontdek de beste reizen en de meest mooie plekken van Azoren. Vergelijk en boek vliegtickets en hotelovernachtingen online met onze scherpe aanbiedingen naar Azoren!

Infographic Azoren