Cultuur van de Azoren

De cultuur op de Azoren is absoluut uniek en authentiek. Dit is met name te danken aan de afgezonderde ligging van de eilandengroep de Azoren. Daarbij wordt de geschiedenis van de Azoren gekenmerkt door vele natuurverschijnselen die de inwoners van de Azoren samen hebben doorstaan. Dit alles heeft er toe bijgedragen dat de cultuur op de Azoren veelal positief, vrolijk en sociaal is, met veel authentieke gebruiken. De dorpen en steden zijn kleinschalig met vriendelijk gekleurde huizen met de rode daken die doen denken aan Nederland. Iets wat je zeker niet zal ontgaan tijdens je vakantie op de Azoren, is de liefde voor dans en traditionele muziek. Dus laat je meeslepen in het ritme van de Azoren en geniet van een geweldige en onvergetelijke eilandengroep vol cultuur!
Ervaar het zelf

Overal op de Azoren word je ondergedompeld in de cultuur. De historische bouwwerken ademen de roerige geschiedenis van de eilanden. In de 16e en 17e eeuw heeft er grote bouwnijverheid op de eilanden van de Azoren plaatsgevonden. Deze bouwwerken zijn van onschatbare culturele waarde- ze vertellen het verhaal van de kolonisatie van de eilanden. De invloeden van onder andere Portugal en Spanje zijn goed te zien, maar overheersen niet. Alle bouwwerken moesten immers met lokale materialen vervaardigd worden.

Verhalen en legendes zijn ook een belangrijk onderdeel van de cultuur van de Azoren. Zo verteld de Legende van Sete Cidades het verhaal achter het ontstaan van de gelijknamige meren. Zo zouden het blauwe en het groene meer zijn ontstaan door de tranen van een prinses en een herder, die verdriet hadden vanwege hun onmogelijk liefde.

Geschiedenis

Het is niet precies bekend wanneer de Azoren werden ontdekt. Dit kwam doordat het voor ontdekkingsreizigers in die tijd erg lastig was om de precieze locatie van de eilanden te bepalen. Zeer waarschijnlijk zijn Santa Maria en São Miguel ontdekt in 1427 door de Portugese kapitein Diogo de Silves. De overige eilanden zijn in de loop van de tijd ontdekt, met als laatste twee eilanden Corvo en Flores in 1452.

Vanaf 1439 start de geschiedenis van de kolonisatie van de Azoren, met het stichten van het stadje Praia dos Lobos op Santa Maria. In omstreeks 1444 wordt São Miguel bewoond door Portugezen. De echte kolonisatie van de Azoren is van start gegaan met de komst van de Vlaming Wilhelm van der Haegen. Hoewel de Azoren nog altijd in de handen van de Portugezen waren, werden de Azoren van de 15e tot de 17e eeuw de Vlaamse Eilanden genoemd. Dit kwam door de vele Vlaamse en Noord-Franse kolonisten die op de Azoren verbleven. De invloeden van de Vlamingen en Fransen zijn nog altijd duidelijk herkenbaar op de Azoren in bijvoorbeeld de windmolens op Faial.

De eerste hoofdstad van de eilanden groep was het Vila Franca do Campo op São Miguel, deze stad werd in 1522 volledig verwoest door een aardbeving. Ponta Delgada werd als nieuwe hoofdstad uitgeroepen.

De jaren van 1580 tot 1640 staan bekend als de zeer roerige jaren waarin Portugal, en dus ook de Azoren, werden bezet door de Spanjaarden. In de wateren rondom de Azoren vonden vele confrontaties plaats tussen de Engelsen en de Spanjaarden. De periode waarin de Spanjaarden de Azoren hadden overgenomen, van 1580 tot 1642, wordt ook wel het Babylonische gevangenschap genoemd.

De Azoren hebben door de strategische ligging altijd een belangrijke plek gehad in de handel tussen verschillende continenten, doordat goederen op de eilanden konden worden opgeslagen en zo vanuit daar verhandeld werden. Horta, Angra en de havens van Ponta Delgada waren hierbij van groot belang en daarom ook constant in gebruik. Dankzij deze intercontinentale handel zijn er invloeden vanuit de hele wereld terug te vinden op de Azoren.

Tijdenlang was het economische klimaat op de Azoren slecht, door streng geldende handelsbeperkingen opgelegd door de Fransen. Met de vlucht van Joao IV in 1807 en het beëindigen van de Franse invasie, waarmee de handelsbeperkingen werden opgeschort, herstelde de materiële welvaart van de Azoren.

Ten tijde van de Portugese burgeroorlog van 1820 tot 1833 bleven de Azoren de constitutionele monarchie steunen, als dank hiervoor kreeg de Azoren meer lokale vrijheden toegekend. Ter nagedachtenis aan de gewelddadige strijd in 1829 tegen Dom Miguel de Bragancas, werd de stad Vila da Praia omgedoopt tot Praia da Vitória.

In 1836 – 1976 werden de Azoren opgedeeld in 3 districten onafhankelijk van natuurlijke eilandengrenzen. Zo vormde Terceira, São Jorge en Graciosa samen Angra, met Angra do Heroísmo als hoofdstad. Horta vormde de hoofdstad van het district Horta, bestaande uit Pico, Faial, Flores, en Corvo. Het laatste district Ponta Delgada, met de hoofdstad Ponta Delgada werd gevormd uit São Miguel en Santa Maria. Deze districten werden in 1976 opgeheven, toen de Azoren werden benoemd tot Autonome Gebied van de Azoren.
De Dabney-familie heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de opbouw van de Azoren. Rond 1850, in tijden van hongersnood, zorgden ze voor veel voedsel en steun vanaf het vasteland. Deze familie wordt dan ook overal op de Azoren geprezen voor hun goede daden.
De economie op de Azoren draait veelal op veehouderij en landbouw. Ook hierin kende de Azoren vele tegenslagen doordat plagen en andere natuurrampen gehele oogsten op de eilanden konden verwoesten.

Vakantie naar Azoren?

Ontdek de beste reizen en de meest mooie plekken van Azoren. Vergelijk en boek vliegtickets en hotelovernachtingen online met onze scherpe aanbiedingen naar Azoren!