Staatsvorm en Regering
Demografie

De Azoren tellen in totaal ongeveer 250.000 inwoners. De bevolkingsdichtheid op de Azoren bedraagt zo’n 111 inw/km2, waarbij sterke variatie bestaat tussen de verschillende eilanden. De populatie is verrassend jong: 43% van de inwoners is jonger dan 25 jaar. In het verleden zijn er wegens voedselnood in Vlaanderen veel Vlamingen naar de Azoren gekomen. Mede hierdoor zijn de meeste inwoners nu katholiek. Het kleinere protestantse deel vindt zijn oorsprong in de Engelse kolonisten.

Het inwonersaantal op de Azoren is door de jaren heen zeer variabel geweest. In vroegere tijden zijn er veel mensen van de eilanden weggetrokken. Dit kwam mede door het slechte economische klimaat met hoge belastingen en slechte landbouwopbrengsten. Deze falende landbouw werd mede bepaald door de vele natuurrampen die de Azoren hebben geteisterd door de jaren heen. Het tij is tegenwoordig juist weer aan het keren. Niet alleen toeristen, maar ook mensen die op zoek zijn naar een vaste woonplaats met rust, ruimte en natuur komen op de Azoren terecht.

Economie

De Azoren horen bij de Europese Unie. Het overgrote deel van de economie van de Azoren is gebaseerd op de tertiaire sector, namelijk 52%. De primaire sector bedraagt 22% en 26% werkt in de secundaire sector. Een belangrijk deel van de inkomsten wordt bepaald door veehouderij. De Azoren staan met name bekend om melk- en vleesproductie. De melk wordt verwerkt tot belangrijke exportproducten als kaas, boter en melkpoeder. Ook het rundvlees staat wereldwijd bekend om zijn hoge kwaliteit.

De visindustrie van de Azoren is nog altijd groeiende. Het gehele traject, dus de vangst, verwerking én export van vis gebeurt op de Azoren zelf. Vroeger werd er veel geld verdiend met walvisvangst. Tegenwoordig verdient men nog steeds aan deze machtige wezens, maar op een vreedzame manier: ‘whale watching’!

De grond van de Azoren is beperkt vruchtbaar en is dus maar in beperkte mate geschikt voor landbouw. Wijndruiven, thee, bananen, ananas en passievruchten groeien wél op de eilanden, vooral São Miguel.

Vakantie naar Azoren?

Ontdek de beste reizen en de meest mooie plekken van Azoren. Vergelijk en boek vliegtickets en hotelovernachtingen online met onze scherpe aanbiedingen naar Azoren!