Natuur

In 2008 werden de Azoren door National Geographic uitgeroepen tot de één na mooiste archipel ter wereld. Dankzij hun afgelegen ligging en vulkanische oorsprong zijn de Azoren een heus natuurparadijs. Op elk van de negen eilanden vind je een unieke omgeving, bestaande uit indrukwekkende kratermeren, vulkaantoppen, geisers en uitgestrekte groene valleien. Aan de kust liggen de zogenaamde fajas, vlakke landtongen gevormd uit lava, die door steile rotskliffen gescheiden worden van de rest van het natuurschoon.
Flora & Fauna

Op de geografisch geïsoleerde Azoren zijn veel plantensoorten aanwezig die nergens anders ter wereld voorkomen. Naar schatting zijn ongeveer 60 plantensoorten endemisch, en velen hiervan komen maar op één of enkele eilanden voor. Naast deze inheemse flora zijn er ongeveer 700 plantensoorten door de Spanjaarden geïntroduceerd, zoals de eucalyptus, de theeplant, de tabaksplant, de bananenboom, de citrusvrucht en de pijnboom. Opvallender voor bezoekers aan de zeer biodiverse Azorische archipel is de kenmerkende bloemenzee die de verschillende eilanden elk hun eigen kleur en geur geeft. Veelvoorkomend zijn de wilde roos, azalea, agapanthus en vooral de hortensia, de nationale bloem van de Azoren.

Er komen op de Azoren maar weinig inheemse diersoorten voor. Alleen twee vleermuisrassen en 16 verschillende vogelsoorten, zoals de kleine priôlo, zijn endemisch. Dat betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen dieren te zien zijn! Integendeel! Nergens ter wereld is de biodiversiteit zo groot als in de wateren rondom deze subtropische archipel. Door de samenkomst van een warme en koude golfstroom vlak voor de kusten van de Azoren zijn deze wateren bijzonder voedselrijk. Vis- en zoogdiersoorten zoals de potvis, bultrug, dolfijn, tuimelaar, zwaardvis, blauwe vinvis, tonijn en haai verzamelen zich hier en masse, en maken de Azoren hierdoor een ideale bestemming voor activiteiten als ‘big game fishing’ en walvis-spotten.

Vakantie naar Azoren?

Ontdek de beste reizen en de meest mooie plekken van Azoren. Vergelijk en boek vliegtickets en hotelovernachtingen online met onze scherpe aanbiedingen naar Azoren!