Hoe ontstaat een vulkanisch eiland?

Het ontstaan van eilanden

Er zijn verschillende tektonische platen waar de continenten op liggen. Deze platen verschuiven regelmatig. Dit kan onder andere aardbevingen, tsunami’s en vulkanisme tot gevolg hebben. Ook zijn hierdoor in de loop der jaren eilanden gevormd.

Het ontstaan van eilanden kan door verschillende mechanismen worden veroorzaakt. Het kan door het verschuiven van deze tektonische platen, maar ook door hot spots. Deze zogenaamde hotspots worden niet veroorzaakt door de platentektoniek, maar door een plaatselijke opwarming van het magma in de mantel van de aarde. Doordat de platen bewegen, wordt de aarde op verschillende plekken opgewarmd door de hot spot en ontstaan er dus in één lijn een aantal vulkanen. De eilanden van de Azoren zijn ontstaan door beide soorten activiteit. Naast een hot spot ligt de eilandengroep ook dichtbij drie platen: de Euraziatische-, Noord-Amerikaanse- en Afrikaanse plaat.

9 vulkanische eilanden

Santa Maria is als eerste ontstaan, zo’n 8 miljoen jaar geleden. Het is het oudste eiland van de Azoren en, net als op Graciosa, Corvo en Flores, is er geen vulkanische activiteit meer gemeten sinds er mensen wonen. In de Middeleeuwen zijn er wel eens aardbevingen geweest op de Azoren, waarbij er in 1522 meer dan 5000 doden vielen op São Miguel.

Ondanks dat alle eilanden zijn ontstaan door dezelfde vulkanische en platentektonische activiteit, hebben ze allemaal unieke eigenschappen. Zo is São Miguel het grootste eiland, heeft Pico de hoogste vulkaan, heeft Graciosa een zwavelgrot die nog actief is (Furnas do Enxofre), heeft Faial een schildvulkaan en is Terceira bijna helemaal rond qua vorm. São Jorge is daarentegen juist weer langwerpig, Corvo is het kleinste eiland en Flores heeft weer het meest grillige landschap. Tot slot is Santa Maria, naast het oudste eiland, ook een van de weinige eilanden waar je bruine zandstranden vindt.

Vakantie vieren!

Het leuke aan de verschillende eilanden is dat er op ieder eiland wat anders te doen is en een andere bezienswaardigheid eruit springt. Hierdoor kun je op de Azoren prima terecht voor een afwisselende en langere vakantie. Kijk vooral ook op de bezienswaardigheden pagina’s om te zien wat er per eiland te doen is!

Vakantie naar Azoren?

Ontdek de beste reizen en de meest mooie plekken van Azoren. Vergelijk en boek vliegtickets en hotelovernachtingen online met onze scherpe aanbiedingen naar Azoren!

Infographic AzorenWindmolen