Walvissen spotten op de Azoren

Walvisexcursies op de Azoren

Walvissen spotten in de buurt van Portugal? Je zou misschien verwachten dat dat niet kan, maar niets is minder waar! Bij de Azoren zwemmen maar liefst 24 soorten rond. De eilandengroep ligt midden in de Atlantische oceaan en is voor veel walvissen een rustplaats tijdens hun migratie, of een plek om jongen te krijgen. Vandaar dat er zoveel soorten te zien zijn. De kans dat je er eentje spot is dus best wel aanwezig!

Walvisjacht en -bescherming

Vroeger werd er op de Azoren veel op walvissen gejaagd, maar sinds dit eind jaren tachtig werd verboden doet men er alles aan om de dieren te beschermen. Op bijna alle eilanden kan je walvissen of dolfijnen tegenkomen, maar alleen bij de drie grootste eilanden kan je op walvisexcursie: Pico, Terceira en Sao Miguel. Veel van de bedrijfjes die deze excursies organiseren houden rekening met het welzijn van de dieren, zo komen ze niet te dichtbij de walvissen. Check voor de zekerheid even het bedrijf waarmee je wilt gaan, dit om jezelf ervan te verzekeren dat ze een diervriendelijke aanpak hanteren.

Verschillende soorten

Onder walvisachtigen horen ook dolfijnen en potvissen. Er leven veel bijzondere soorten rondom de Azoren, zoals de Gramper (een bijna 4 meter lange dolfijn, gekenmerkt door witte littekens op zijn rug van het inktvis vangen) en de Noordelijke Butskop (een nieuwsgierige dolfijn met een bol voorhoofd). Als je heel veel geluk hebt, zijn er ook grotere walvisachtigen te spotten, zoals de gewone vinvis of zelfs de blauwe vinvis. De laatste is met zijn gemiddeld 26 meter lengte het grootste dier dat op de aarde leeft, en zelfs heeft geleefd!
Een à twee keer per jaar zijn er ook orka’s en bultrugwalvissen te zien rondom de Azoren.

Beste tijd

De beste tijd van het jaar om op walvisexcursies te gaan is van mei tot en met oktober. Wil je de blauwe vinvis zien? Dan is het het beste om in april of mei op pad te gaan, dan wordt deze zeereus het vaakst gesignaleerd.
Voordat je je excursie boekt is het slim om het weer in de gaten te houden. Omdat de eilandengroep midden in de Atlantische oceaan ligt kan het weer snel omslaan, en kunnen de golven in de zee erg hoog zijn. Van zeeziekte moet je dus niet al te veel last hebben!

Vakantie naar Azoren?

Ontdek de beste reizen en de meest mooie plekken van Azoren. Vergelijk en boek vliegtickets en hotelovernachtingen online met onze scherpe aanbiedingen naar Azoren!